TOALETA PUBLICZNA NAD WISŁĄ – KOŁO 2010

 

kolaż 1

 

Zaprezentowany przez nas projekt to próba stworzenia toalety publicznej, jako obiektu operującego mocno współczesnym językiem architektonicznym. Budynek o unikalnej estetyce, funkcjonalnie rozwiązany jest w prosty i wygodny dla użytkownika sposób. W naszym założeniu projektowana toaleta miała pełnić funkcję wejścia na plażę. Wykorzystując różnice terenu umieściliśmy część sezonową pod częścią całoroczną budynku, tworząc zwartą bryłę budynku.

 

Cześć górna z toaletami, dostępna jest z wysokości drogi. To właśnie z tego poziomu można spodziewać się największej ilości przyszłych użytkowników. Wejście zaakcentowane jest ścianą buforową, która symbolicznie rozgranicza uliczny zgiełk od naturalnych terenów nadrzecznych.

Część sezonowa ma formę otwartego pokoju plażowego, w którym znajdują się podstawowe elementy obsługujące kąpielisko. To także miejsce wykorzystywane, jako schronienie dla zastanych przez burze plażowiczów.

 

W przestrzeni tej zastosowano podwieszone natryski oraz przebieralnie, co eliminuje prawdopodobieństwo zniszczenia ich przez wezbrane wody Wisły.

Dodatkowym atutem części sezonowej są umieszczone przez nas w ścianie budynku lockery na rzeczy osobiste.

 

Spójna i niezdefiniowana forma kleksa pod budynkiem to utwardzona nawierzchnia anty-poślizgowa. Ta część łączy się z wkomponowaną w skarpę nabrzeża pochylnią, zapewniając łatwy dostęp do plaży osobom niepełnosprawnym, ułatwiając im aktywne uczestniczenie w plażowaniu.

 

Dzięki umieszczeniu obu funkcji w konfiguracji „jedna nad drugą” pozbyliśmy się przestrzeni przez nas niechcianej. To przewaga nad budynkami, w których wszystkie funkcje zostały umieszczone na górnym poziomie, gdzie przestrzeń poniżej staje się pusta, ponura i zupełnie niewykorzystana.

 

kolaż 2

 

 

Rzut toalety – poziom ulicyrzut - poziom toalety

Rzut toalety – poziom plaży rzut - poziom plaży

Przekroje i elewacje:

 

przekroje i elewacje

Wnętrze obiektu:

 

wizualizacje wnetrza

 

 

status: projekt konkursowy

rok: 2010

zespół: Anna Struska, Henryk Struski, Marek Struski

nagroda: wyróżnienie

FB