MMX PROJEKT – PRIX W 2010

 

Przekształcenie budynków byłego magazynu.

 

wizualizacja - narożnik

 

Budynki byłego magazynu archiwum muzeum w Wersalu tworzą gęstą zabudowę na ciasnej działce. Dwa budynki miały zostać przekształcone na obiekty mieszkaniowe, ostatni budynek miał stać się biurowcem. Dolne kondygnacje obiektów pozbawione są w zupełności naturalnego światła. Dodatkowo działka otoczona była wysokim murem. Całość sprawiała wrażenie mało dostępnej fortecy niż przyjaznego miejsca do zamieszkania. Z tego powodu zaproponowaliśmy usunięcie dolnych kondygnacji w celu otwarcia przestrzeni pod budynkami. Wytworzono przestrzenne podwórko, w dużej części zadaszone, wypełnione zielenią i atrakcjami przeznaczonymi dla mieszkańców. W naszym projekcie strefa mieszkaniowa zajmuje górne piętra budynków, dzięki czemu mieszkania mają pełny dostęp światła słonecznego. Niskie kondygnacje magazynów zostały zniwelowane poprzez wprowadzenie dwukondygnacyjnych antresol.

 

Ostatni budynek magazynu w całość przeznaczony został na przestrzeń biurową. Powycinanie otworów w stropach pozwoliło uzyskać przestronną, reprezentacyjną przestrzeń. Użytkownicy budynku biurowego mają wgląd na wewnętrzne podwórko.

 

Usunięcie ogrodzenia oraz fosy wokół budynku pozwoliło na stworzenie spójnego założenia, otwartego dla pozostałych mieszkańców tego kwartału.

 

 

Zagospodarowanie terenu:

 

poster 1

 

Schemat ideowy:

poster 1

Przekrój poprzeczny:

 

 

poster 4

 

 

Rzut kondygnacji trzeciej:

 

 

poster 3

 

 

Elewacje segmentów mieszkaniowych:

 

elewacje

 

Aksonometria – przekrój przez poszczególne funkcje założenia:

 

 

poster 3

 

Rzut – wybrane mieszkania:

 

poster 4

 

 

 

 

 

status: projekt konkursowy

rok: 2010

zespół: Anna Struska, Henryk Struski, Marek Struski

 

FB