NEW AARCH – NOWA SZKOŁA ARCHITEKTURY W AARHUS

 

aarchus - miniaturka 1

 

 

 

 

Projekt Nowej Szkoły Architektury opracowano w oparciu o poniższe założenia:

 

1. Kubaturę obiektu usytuowano na środku dostępnej działki w równej odległości od każdej z jej granic. Wokół budynku powstaje jednolita przestrzeń buforowa.

2. Budynek zaprojektowano jako obiekt o równomiernym prostym kształcie. Kwadratowy rzut przekłada się na dużą elastyczność wnętrza.

3. Dach obiektu zaprojektowano jako dach szedowy dzięki czemu wnętrze jest równomiernie oświetlone. To nawiązanie do dachów fabryk.

4. Zaprojektowano dwie elewacje z buforem pomiędzy nimi, dając możliwość różnej aranżacji przestrzeni wnętrza.

5. Na granicy działki umieszczono rząd słupów – tworzą one pierwszą semi-fasadę, wydzielając przestrzeń działki z otaczającego miasta.

6. Nie wprowadzono strefy wejściowej. Budynek zaprojektowano jako jak najbardziej otwarty.

7. Najważniejsze funkcje zebrano pośrodku budynku w formie trzykondygnacyjnej piramidy.

 

 

 

Rzut przyziemia:

plan duży

 

 

Schematy koncepcyjne:

 

diagramy 1

diagramy 2

 

Funkcjonowanie obiektu:

 

 

axo

 

 

 

Wnętrze:

 

 

 

 

 

 

Przekrój/elewacja:

 

 

 

przekrój elewacja

 

 

 

 

status: Projekt konkursowy

rok: 2016

zespół: Anna Struska, Henryk Struski

FB